Google Endoplaza

Ultrasone apparatuur/vijlen


Bij de huidige endodontische (her)behandeling en de daarbij optredende complicaties is ultrasone apparatuur niet meer weg te denken. Om frustratie te voorkomen dienen wel de nadelen onder ogen te worden gezien. Hier wordt uitgelegd waarbij de ultrasone apparatuur kan worden gebruikt. Wat de voordelen en de nadelen zijn.

Ultrasone apparatuur voor de endodontie valt te verdelen in 5 hoofdgroepen:
  1. ultrasone vijlen voor reiniging van wortelkanalen
  2. ultrasone tips voor het verwijderen van afgebroken instrumenten
  3. ultrasone tips voor het lostrillen van wortelstiften of hard wortelkanaalcement
  4. ultrasone tips voor het verwijderen van dentine om kanaalingangen op te sporen
  5. ultrasone tips (retrotips) voor de chirurgische endodontie (de apexresectie)
  6. ultrasone spreaders voor de thermische compactie van guttapercha
Ad A:

Ultrasone vijlen voor reiniging van wortelkanalen


Ultrasone vijlen werken met een frequentie van minimal 25000 Hz. Door de trilling ontstaat er cavitatie van de vloeistof (Natriumhypochloriet). Dit zorgt voor microstroming van de vloeistof in het wortelkanaal. Zo is de smeerlaag gemakkelijker te verwijderen. Bovendien gaat de temperatuur van de vloeistof omhoog waardoor de oplossende werking van de hypochloriet verbetert.
In een krom wortelkanaal is de werking van ultrageluid slechter. De vijl dient dan te worden voorgebogen. Titanium-niobium vijlen (Satelec, Niobium Endo Kit)) hoeven niet te worden voorgebogen. Het grote probleem is dat vrijwel alle kanalen krom zijn en dat de richting van de kromming lang niet altijd te zien is! Een dunne vijl veroorzaakt meer cavitatie dan een dikkere vijl (loopt eerder vast in het kanaal).

Voordelen ultrasoon reinigen: grondige reiniging van het wortelkanaal.

Let op: Zeker van stalen vijlen breekt gemakkelijk een puntje af (is overigens met een magnetisch gemaakte handplugger eenvoudig weer te verwijderen).
Hou de vijl niet te lang op de zelfde plaats. Een daarna nauwelijks nog te passeren step kan het gevolg zijn!

Ad B:

Ultrasone tips voor het verwijderen van afgebroken instrumenten


Er zijn diverse ultrasone tips met verschillende lengtes en diameter (ProUltra/Dentsply) die geschikt zijn voor zowel EMS als Satelec. Door hun lengte is het mogelijk om met behulp van de Behandelmicroscoop langs de tip te kijken en te zien waar de punt zijn werk doet. Er zijn fabrikanten die het sterk afraden om ultrasoon instrumenten te gaan verwijderen als men geen gebruik kan maken van de Behandelmicroscoop. Om toegang tot het afgebroken instrument te verkrijgen wordt vaak gebruik gemaakt van een Gates Glidden Drill waarvan de punt is afgeslepen. Van tevoren wordt uitraard gemeten op welke diepte het afgebroken instrument zich bevindt. Van afgebroken NiTi vijlen springen vaak stukjes af als een ultrasoon instrument er tegenaan wordt gehouden. Echt lostrillen gaat moeizaam. Een eenvoudigere manier om NiTi vijlen te verwijderen is met behulp van 006 vijlen. Klik op de camera om een korte film van de procedure te zien. (ca. 5 minuten; let op, de grootte van het bestand is 13Mb ivm downloadtijd.)

Er dient rustig tijd te worden uitgetrokken voor het verwijderen van een afgebroken instrument. Haast kan voor nog grotere calamiteiten zorgen!

Advies: Zonder goed zicht (Behandelmicroscoop) geen ultrasone tips gebruiken. De risico’s zijn te groot!

Ad C:

Ultrasone tips voor het verwijderen van wortelstiften of hard wortelkanaalcement


Hier zijn stevige kortere tips voor nodig. Vaak moet ook meer energie worden toegevoegd om voldoende krachten op een wortelstift te kunnen uitoefenen. Deze energieoverdracht zorgt voor warm worden van de stift. De patiënt geeft soms een pijnreactie. Daarom is het verstandig om bij deze gevallen gebruik te maken van waterkoeling (op zijn minst water in de pulpakamer). Voordat de energie steeds op de stift wordt overgedragen, dient eerst het cement rondom de stift te worden losgetrild. Vaak is een radix wel iets ovaal en met de Behandelmicroscoop is goed te zien waar met minimaal gevaar voor perforaties naar apicaal kan worden gewerkt. De meeste stiften zijn na 10 minuten wel losgewerkt.

Tip: De mogelijkheid bestaat dat er microfracturen in de radix ontstaan. Het is verstandig om de patiënt van de risico’s op de hoogte te brengen.

Ad D:

Tips voor het verwijderen van dentine om kanaalingangen op te sporen


Dit zijn tips die wat betreft de werking lijken op de tips voor het verwijderen van wortelstiften. Ze hebben echter een ronde tip met diamantcoating die lijkt op een ronde boor. Door de lengte en de vormgeving is met een dergelijke tip met goed zicht (met behulp van de Behandelmicroscoop) gericht dentine te verwijderen.

Let op: Bij twijfel of wel op de juiste plaats wordt afgenomen is dit instrument niet zonder risico. Het trekt zijn eigen spoor in de pulpakamerbodem. De kleurverschillen zijn minder goed zichtbaar!

Ad E:

Ultrasone tips (retrotips) voor de chirurgische endodontie (de apexresectie)


Na resectie van de apex is in de richting van de lengteas van het gebitselement het wortelkanaal 3 mm te reinigen (is de lengte van de retrotip). Belangrijk voordeel ten opzichte van de conventionele techniek met een boor, is dat er niet of nauwelijks een bevel dient te worden gemaakt. Er worden daarom veel minder dentinekanaaltjes aangesneden, waardoor de kans op lekkage vanuit het kanaal naar het periapicale gebied wordt geminimaliseerd. Bovendien hoeft er lang niet zoveel bot te worden verwijderd als op de conventionele manier. Door de trilling kunnen er minifracturen optreden in de radix. Het is niet onmogelijk dat er kleine stukjes van het apicale dentine/cement afspringen. Er dient zorgvuldig in het midden van het wortelkanaal te worden geprepareerd.

Ad F:

Ultrasone spreaders voor de thermische compactie van guttapercha


Het is gebleken dat de dichtheid van de guttapercha in een wortelkanaal groter is als van deze techniek gebruik wordt gemaakt. Overigens is dit niet de techniek die internationaal de voorkeur heeft (zie Obtura II en System B)


Pro Ultra endodontische instrumenten


Deze Endo Tips zijn geschikt voor gebruik in de ultrasone scalers van Satelec en EMS. Een complete set ProUltra Endo Tips bestaat uit vijf instrumenten die zijn uitgevoerd in roestvrij staal met een Zirkoniumoxide coating, behalve tip nr. 1, en drie instrumenten uitgevoerd in Titanium.

De Titanium ProUltra Endo Tips 6-7-8 instrumenten zijn lang en subtiel uitgevoerd, waardoor ze zeer geschikt zijn om het wortelkanaal daar waar weinig ruimte is toch zorgvuldig vorm te geven. Bij gebruik van deze titanium tips wordt geadviseerd om deze alleen onder vergroting te gebruiken. Deze tips worden gebruikt met een vegende beweging en zonder waterkoeling.

De meer abrasieve Zirkoniumoxide ProUltra Endo Tips 3-4-5 zijn feitelijk bedoeld om in respectievelijk het coronale deel, het middengedeelte en het apicale gedeelte van het kanaal te gebruiken. Uit de praktijk blijkt echter dat de keuze voor een tip wordt bepaald door de gewenste lengte en diameter. De Endo Tips 2 t/m 5 zijn toepasbaar in het gehele wortelkanaal. Tip 1 is voorzien van een bolletje, bedoeld voor condensatie van cementen of om stiften enz. los te trillen. Deze tips worden gebruikt met een vegende beweging en zonder waterkoeling.

De voordelen van ProUltra Endo Tips
  • De gepatenteerde hoek waaronder wordt gewerkt verbetert de toegankelijkheid van de elementen
  • De abrasieve coating verbetert de efficiency en precisie
  • De Titanium instrumenten geven toegang tot moeilijk te bereiken gedeelten van het wortelkanaal
  • De Endo Tips 1-2 zijn uitstekend toepasbaar bij het verwijderen van afgebroken endo-files, wortelkanaalstiften en opbouwen
  • Met behulp van de Endo Tips 4-8 kan bijvoorbeeld ProRoot of een ander endodontisch cement ultrasoon in het wortelkanaal worden aangebracht
  • De Endo Tips zijn speciaal ontwikkeld om zonder koeling te werken ter verbetering van het zicht en de veiligheid
©2005 Endoplaza.nl  |  Deze pagina kunt u het best bekijken bij een resolutie van tenminste 1024 bij 768 pixels  |  Laatst bijgewerkt op 21 november 2006